حضور ۱۰ دانشمند ایرانی در بین پژوهشگران پراستناد دنیا
به گزارش اداره روابط عمومی و همکاریهای علمی بین المللی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) و مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری، جعفر مهراد سرپرست ISC گفت: تامسون رویترز که در ایران به نام پایگاه ISI بیشتر مشهور است اسامی 3 هزار و 215 پژوهشگر پراستناد جهان را منتشر کرده است. این پژوهشگران، داغترین مقالات علمی را منتشر کردهاند که جزو یک درصد پراستنادترین پژوهشگران جهان در رشتههای موضوعی و تخصصی خود به حساب میآیند.
فهرست جدید حاوی اسامی3 هزار و 215 دانشمند پراستناد است که 10 دانشمند ایرانی در این جمع حضوری برجسته دارند. پژوهشگران پراستناد در 21 رشته موضوعی شامل علوم و علوم اجتماعی فعالیت های تحقیقاتی دارند. این پژوهشگران در بازه زمانی بین 2002 و 2012 مورد مطالعه و محاسبه قرار گرفته اند. اطلاعات پژوهشگران پراستناد از زیر سیستمESI وابسته به تامسون رویترز که افراد، موسسات، مقالات، انتشارات و کشورهای موثر را در رشتههای موضوعی 21 گانه رتبه بندی میکند استخراج شده است. دانشگاههای ایالات متحده با یک هزار و 762 پژوهشگر پراستناد در رأس این فهرست قرار دارد. آمریکا 55 درصد از پژوهشگران پراستناد جهان را در اختیار دارد. انگلستان، چین، آلمان، ژاپن، فرانسه، کانادا، هلند، استرالیا، سوئیس، کره جنوبی و هندوستان به ترتیب دارای 309، 170، 167، 101، 93، 91، 81، 78، 68، 27 و 12 دانشمند پراستناد است. پنج کشور اروپای شمالی شامل دانمارک، سوئد، فنلاند، نروژ و ایسلند بر روی هم 104 پژوهشگر پراستناد را در اختیار دارند. در آفریقا تنها 5 دانشمند پراستناد وجود دارد که تمام آنها در آفریقای جنوبی مشغول به فعالیت هستند. روسیه نیز دارای 5 دانشمند پراستناد است که این دانشمندان یا در دانشگاههای روسیه یا در آکادمی علوم این کشور به تحقیق مشغول هستند.
جمهوری اسلامی ایران در بین 3215 دانشمند برجسته دارای 10 پژوهشگر پراستناد جهان است.
دانشگاه تهران با چهار دانشمند پراستناد بیش از سایر دانشگاههای کشور دارای دانشمند پراستناد است. فرنوش فریدبُد در رشته مهندسی به طور مشترک با دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر پرویز نوروزی در رشته مهندسی و سیاوش ریاحی در رشته مهندسی و محمدرضا گنجعلی در رشته مهندسی از آن جمله است. مهدی دهقان در رشته مهندسی و ریاضیات دانشمند برجسته دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. در کل دانشگاه آزاد اسلامی یک دانشمند پراستناد وجود دارد. حسن علی زمانی در رشته مهندسی وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی ایران است. سعید عباس بندی و مجید عشقی گرجی در رشته ریاضیات به ترتیب پژوهشگران برجسته دانشگاه بین الملل امام خمینی و دانشگاه سمنان است. مهر اورنگ قائدی و دکتر داوود دمیری گنجی نیز از دانشمندان پراستناد رشته مهندسی هستند که به ترتیب به دانشگاه یاسوج و دانشگاه فنی نوشیروانی بابل تعلق دارند.
مهراد در ادامه افزود: در ترکیه نیز 10 دانشمند پراستناد وجود دارد که از نظر تعداد برابر با تعداد دانشمندان پراستناد جمهوری اسلامی ایران است. از این تعداد، تعداد 6 پژوهشگر در رشته مهندسی، یک پژوهشگر در رشته ژنتیک و بیولوژی مولکولی، یک پژوهشگر پراستناد در رشته فیزیک، دو پژوهشگر پراستناد در رشته علوم اجتماعی وجود دارد.
سرپرست
ISC ادامه داد: تعداد دانشمندان پراستناد مالزی نیز تنها سه نفر است. این افراد در رشتههای مهندسی، ریاضی و علوم اجتماعی پژوهش میکنند.
مهراد درباره تنها تفاوتی که جمهوری اسلامی ایران با دو کشور اسلامی یاد شده یعنی ترکیه و مالزی دارد، افزود: این دو کشور در رشته علوم اجتماعی دارای دانشمندان پراستناد هستند و این نکتهای است که دانشگاههای کشور باید بدان توجه کنند.