تولیدات علمی ثبت شده ایران در پایگاه WOS در سال 2013
دکتر جعفر مهراد، سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با اشاره به سهم 1.45 درصدی ایران از کل تولیدات علمی نمایه شده در ISI در سال 2013 گفت: 10 کشور اولی که اعضای هیأت علمی و پژوهشگران ایرانی در نشر آثار علمی با آنها همکاری دارند شامل آمریکا، کانادا، انگلستان، آلمان، استرالیا، فرانسه، ایتالیا، مالزی، ژاپن و هندوستان است.
این نکته نیز از آن جهت حائز اهمیت است که اعضای هیأت علمی و پژوهشگران ایرانی در تحقیقات و نشر مقالات علمی با کشور هایی همکاری می کنند که عمدتا در گروه کشور های پیشرفته و نوظهور علمی قرار دارند.
نگاهی به آمار تولید علم ایران به تاریخ ماه اوت 2013 میلادی (یعنی درست در هشتمین ماه سال 2013 ) نشان میدهد که از دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی کشور به همت اعضای هیأت علمی و پژوهشگران در پایگاه استنادی ISI که یکی از موسسات بین المللی علم سنجی است، 14 هزار و 770 مقاله به ثبت رسیده است. ایران با تولید 14 هزار و 770 مقاله 1.45 درصد از کل تولید علمی دنیا را در بازه زمانی مورد اشاره به خود اختصاص داده بود.
وی در خصوص روند میزان تولیدات علمی ایران گفت: پیگیری آمار تولید علم ایران در ماه اکتبر سال 2013 میلادی یعنی درست بعد از دو ماه نشان می دهد که میزان تولیدات علمی ایران در فاصله دو ماه به 21 هزار و 138 مقاله بالغ شده است.
اکنون که در پایان نخستین ماه سال 2014 میلادی به سر می بریم و سال 2013 میلادی به پایان رسیده است، میزان تولیدات علمی ایران در سال 2013 در پایگاه استنادی ISI با احتساب مجموع مقالات کنفرانس ها و مقالات مجلات به 25 هزار و 959 مدرک رسیده است. وی ادامه داد: چنانچه بخواهیم مقاله های کنفرانس ها را از رقم مذبور کم کنیم، تولیدات علمی ایران به 25 هزار و 29 مقاله می رسد که این رقم برابر با 1.461 درصد از کل تولیدات علمی جهان به حساب می آید.
در محاسبه تولیدات علمی این نکته اهمیت دارد که بدانیم در این مقطع زمانی یعنی درست بعد از پایان هر سال نمی توان با قطعیت آمار تولید علمی کشورها از جمله ایران را بیان کرد. تاخیر در انتشار مجلات موجبات تاخیر در ثبت، نمایه سازی و دسترسی پایگاه ها به مجلات علمی را فراهم می آورد و از این رو اندازه گیری تولیدات علمی در این بازه زمانی میسر نبوده و اعلام نتایج، همواره جنبه موقتی داشته طوری که هر روز و هر هفته بر تعداد تولیدات علمی افزوده می شود.
رسیدن به آمار واقعی زمانی میسر است که تقریبا 5 یا 6 ماه از سال میلادی جدید گذشته باشد. در واقع در ماه های ژوئن یا ژوئیه سال 2014 میلادی با ضریب اطمینان بالا می توان میزان و آمار تولیدات علمی کشور را مشخص کرد.